Arti kata Fatimah Al-Zahra

Apa arti kata Fatimah Al-Zahra? Maksudnya apa ya? Yuk simak penjelasanya berikut ini dalam kamus lengkap.

Arti kata "Fatimah Al-Zahra" - Istilah Agama Islam

Berikut ini adalah terjemahan arti kata Fatimah Al-Zahra dalam kamus Istilah Agama Islam

Fatimah Al-Zahra
Puteri bongsu Rasulullah s.a.w. yang telah berkahwin dengan Sayidina Ali bin Abi Talib. Dikurniakan dua putera lelaki iaitu Hassan dan Hussain. Daripada mereka berdua berkembang keturunan Rasulullah s.a.w. Al-Zahra ialah gelaran yang diberikan kepada beliau yang bermaksud suci dan bersih.

Fatimah Al-Zahra terdiri dari 16 karakter yang diawali dengan karakter F dan diakhiri dengan karakter a dengan 6 huruf vokal.

Penjelasan detail:

KataFatimah Al-Zahra
ArtiPuteri bongsu Rasulullah s.a.w. yang telah berkahwin dengan Sayidina Ali bin Abi Talib. Dikurniakan dua putera lelaki iaitu Hassan dan Hussain. Daripada mereka berdua berkembang keturunan Rasulullah s.a.w. Al-Zahra ialah gelaran yang diberikan kepada beliau yang bermaksud suci dan bersih.

Demikianlah penjelasan arti kata "Fatimah Al-Zahra" jika diterjemakan dalam kamus Istilah Agama Islam.

 
Loading...

Kamus Istilah Agama Islam ini merupakan kamus online yang dapat Anda gunakan secara gratis melalui website kamuslengkap.com. Kamus ini disusun berdasarkan abjad dari A sampai Z yang memuat ribuan kata di dalamnya. Selain kamus Istilah Agama Islam, Anda juga dapat menemukan kamus lainnya. Gunakan menu di atas halaman ini untuk mengakses kamus-kamus tersebut. Pencarian kata dapat dilakukan menggunakan form pencarian.